vineri, 4 aprilie 2008

Reflectii liberale ! (5)

Considerandu-ma ca nefiind unul care are obiceiuri de a face panegiricuri, fiind in acelasi timp un cetatean al acestei tari care are dreptul de a constata, pot sa imi permit a spune ca, in Romania zilelor noastre, cei ce cred in doctrina liberala, ar fi trebuit sa stie, sau poate sunt unii care stiu, ca existe numeroase pilde pe care istoria, in nepartinirea ei, va trebui a le recunoaste, pe cand "liberalii secolului XXI" nu le prea recunosc ca "biblie" a tuturor demersurilor domniilor lor ( acei liberali care fac politica guvernamentala si care au decizia in mainile lor ).
Iata la ce PILDE ma refer:
  • Liberalismul romanesc, plecand de la ideea clasica a proprietatii quiritare romane, altfel o idee sacra si inviolabila, a ajuns, astazi, la o proprietate ca formula de functiune sociala.
  • Conceptia despartirii intereselor capitalului de cele ale muncii a fost baza doctrinei economice a liberalilor "vechi". Astazi asistam, din nevoia participarii la beneficii, la aproape obligatia inexorabila a conciliatiei si armonizarii muncii si capitalurilor.
  • Materia sociala - domeniu in care liberalimul actual a ajuns la o forma autentica de intarmurire treptata si, totodata, ascendenta, a individului, fata de nevoia de dreptate si echilibrare generala, pe cand, cu ceva timp in urma, liberalismul romanesc avea ca principiu de baza individualismul atotputernic.
  • Chiar si in domeniul atat de larg aplicabil tuturor doctrinelor, economia politica, putem sesiza ca, pe vremuri, se considera oportuna formula manchesteriana laissez-faire, laissez passer, pe cand acum, in anul de gratie 2008, interventionismul fiind general acceptat in conceptia potrivit careia merita aparat totdeauna cel slab impotriva celui tare si care, pe cale de consecinta, inclina capul trufas al celui tare in fata interesului general, adica al STATULUI .