miercuri, 21 martie 2012

Efectul placebo / efectul nocebo

Expertii in materie au demonstrat fara de dubiu cat de mult poate fi influentat subconstientul nostru de forta sugestiei...
Iar cum mintea inconstienta este cea care controleaza corpul nostru si intreaga viata, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o multime de intamplari, unele placute, altele extrem de neplacute.


Multa lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical se da un medicament despre care se spune ca este foarte eficient (de pilda ca pansament gastric). Dintre 100 de voluntari pe care se testeaza medicamentul, aproximativ 50 constata ca au scapat de durerea de stomac. Dar – surpriza ! – asa-zisul medicament este de fapt o bobita de zahar acoperita de un invelis albastru. El nu conţine nimic altceva decat zahar. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?
Raspunsul este unul singur: Forţa sugestiei. Li s-a spus ca se vor face bine, au fost convinsi ca se vor face bine si s-au facut bine. In fapt, inconstientul lor a fost convins de eficienta medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine. Tot ceea ce mintea noastra crede, este demonstrat, poate realiza fara interventia niciunui factor extern.


Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo. In cadrul unui experiment similar, se da o pastila despre care se avertizeaza ca va face rau (de pilda crampe stomacale). De data aceasta, numarul celor ce se plang de dureri la stomac este de 90 !!! Evident, era aceeasi pastila inofensiva de zahar. Se constata insa ca forta sugestiei negative este mult mai mare decat a sugestiei pozitive.
Lucrul acesta trebuie sa ne dea de gandit. Suntem expusi zilnic, ora de ora, unei adevarate avalanse de mesaje negative, in primul rand prin mass-media scrisa si/sau vorbita (inundatii, cutremure, avioane prabusite, crime, violuri, preturi care cresc, barfe rautacioase ale colegilor, accidente de masina etc., etc.). A nu se uita internetul care, in foarte multe cazuri, este "campionul absolut" la astfel de informatii cu caracter negativ.
Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca aceste mesaje cu puternic impact emotional lucreaza, fara sa ne dam seama, asupra inconstientului nostru. Rezultatul este ca, multi dintre noi, deseori,  suntem convinsi ca ne merge prost si nu stim de ce. Suntem deprimati, ne pierdem increderea intr-o viata mai buna, ne asteptam sa ni se intâmple ce e mai rau... Si, de obicei, asa cum spune o vorba populara, la ce te astepti, asa se intampla. Apoi, intr-un reflex de autoconservare, dam vina pe soarta, pe guvern, pe socri, pe colegi, pe orice avem la indemana, fara sa observam ca, de fapt, raul este in noi. L-am lasat sa patrunda in mintea noastra, nestingherit, ori de cate ori a vrut, zi de zi, fara sa realizam ca traim in casa, la serviciu, pe strada si oriunde-n spatiu public sau privat, cu un "dusman" ascuns si extrem de nociv.

 

Solutia exista, ea depinde doar de vointa fiecarei persoane. Incercati sa inchideti usile pentru acesti musafiri periculosi. Evitati sa mai urmariti jurnalele cu stiri negative. Urmariti emisiunile educative si cele care sa va refaca starea optimista (muzica, divertisment, comedie, sport, cultura, s.a.m.d.).
Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaita, critica si/sau condamna. Daca asa sunt colegii de serviciu sau, mai rau, seful dumneavoastra, ganditi-va foarte serios sa va cautaţi un alt loc de munca. Altfel, ramanand alaturi de ei, riscati sa va condamnati la o viata plina de esec si de frustrare.
Asociati-va cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Daca vreti o viata de succes, stati cat mai mult in preajma unor oameni de succes. Invatati de la ei, ganditi ca ei, actionati ca ei.

Folositi permanent forta sugestiei pozitive si reduceti la minim forta sugestiei negative. Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastra şi folositi-le pentru a va atinge obiectivele. Astfel, cu siguranta, intr-un termen scurt, perceptia asupra vietii personale si nu numai se va fi schimbat mult in bine. Succes!

Sursa: Yahoo Mail (multumesc Dana R. si iarta-ma, te rog, pentru micile reformulari!)